預設未來電郵 Boomerang

近來承諾了每週星期五提示人家,為週未的設備操作事先作出安排,想了許久,最直接的話,莫過於用 email 去做一個每週提示。
 

Boomerang

一般都在 Android 手機寫電郵,原來一直使用的 Gmail (web 版) 或者 Gmail Labs 都沒有 scheduled message 功能,唯有靠 baydinBoomerang 服務。

Firefox/Chrome 上安裝 Boomerang plugin

 

 

安裝 Firefox/Chrome Plugin

只要在 Firefox/Chrome 安裝好 Boomerang plugin,編寫 Gmail 郵件時便會出現 “Send Later” 的新增選項,可以指定 Boomerang 於未來日子發送電郵,甚至設立循環發出指示 Recurring Messages ,定期發出訊息,直至永遠。

 

編寫 Gmail 郵件時便會出現 “Send Later” 的新增選項

設立循環指示 Recurring Messages

 

 

每週循環電郵設定

正好在 Gmail 中設定了每週星期五 4:20pm 發出電郵提示,在手機版 Boomerang 可以看到我的設定,蠻方便的玩兒。

 

在 Boomerang 網頁可以查看所有用家設定

 

 

baydin 免費服務

baydin 的方針是 “foretelling the future through magic”,比起 Google 更跑快一步,這個 Boomerang 肯定是衝著未來而推出的 Magic 服務。而 Boomerang 的免費服務只限於每月 10 個訊息以下,已經滿足了我的需要,也相信足夠一般用家使用吧。

其他 baydin 連結

 

 

You may also like...

7 Responses

  1. SM says:

    其實是否可以使用google calendar, 便可以作出相似的動作?

  2. terewong says:

    @SM 嗯,Google Calendar 可以設定循環排程 Repeat schedule,以及加入 Add guests,未知道是否做到同樣效果,不過用 google calendar 的話,提示電郵的內容及 subject 就不能自行編寫了。

  3. Dogncat says:

    呢個唔錯. 多謝介紹. 呢個可以令我打定D預左要SEND既email(e.g. birthday email). 唔駛到時唔記得.

    不過唔知點樣係手機都有呢個FUNCTION. 係咪FIREFOX/CHROME手機版都有呢個PLUGIN呢?

  4. terewong says:

    @Dogncat 如果係 birthday email,可能用 IFTTT 會更好,在 IFTTT 創新一個 Trigger: Google calendar 和 Action: Gmail ,IFTTT 會搜索 “Birthday” 日曆紀錄中的 keywords,於 15 分鐘前幫你發送 greeting email,我弄了一個 receipt 你可以試一下。
    https://ifttt.com/recipes/70579

  5. Dogncat says:

    Thanks Tere. 生日信只係一個例子. 我多數係會DRAFT定D信等人地方便時再SEND出去. ^^

  6. terewong says:

    @dogncat 還有一個方法是手機上的 scheduled email 軟件,不過我唔係咁信手機,因為經常攪部機和更新,所以偏向於 web service。若是 Android 用家可以試下 Email and SMS Scheduler – Google Play
    market//details?id=com.smarttech.scheduler

  7. Dogncat says:

    Thanks Tere, 睇左你介紹的,不過佢要有Add/Delete user account. 所以最後試裝左另一個叫Message and Email Scheduler.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.