Canon S100 鏡頭硬巴巴 Lens Error

新年前購入的 Canon S100 相機,四個月後突然出現鏡頭錯誤 Lens Error 的警告,鏡頭硬巴巴的縮不回去,還以為是操作出現問題,原來是真的受傷了。(當出現「鏡頭錯誤」時,若要鏡頭龜縮回去,要先進入 playback 模式,然後關上相機電源,鏡頭才會自動退回去)

心情沉下去,跟 Canon S100 廣告主題 “In love in the Night” 般進入了黑夜。從網絡上發現都有不少 S100 用家都遇到 “Canon S100 Lens Error” 這個問題,看來頗為熱門的,有人討論是否 firmware 的版本,似乎不單祇是首批量産的問題。

Canon Service Center (Image²) 報告維修需時 21 天,需要換上新鏡頭組件,實際上 10 天左右已經弄好。有需要的話,可以要求 CS 借用相機替用 (S95),亦可以要求 Canon 維修好後經快遞把相機送到府上,這項免費服務最能代表 Canon 招牌上的主題: “Delighting you always”。

S100 畢竟是一部 PowerShot S 系列的旗艦級 DC 仔,一個春去夏來便要扭計,這些電子産品還是買行貨為妙。

 

當出現「鏡頭錯誤」時,若要鏡頭龜縮回去,要先進入 playback 模式,然後關上相機電源,鏡頭才會自動退回去

Canon Service Center (Image²)

Canon 維修相機好後經快遞送回府上

You may also like...

15 Responses

  1. Janet says:

    Congratulations, 终於出院了….
    10 days with delivery service, exceeded your expectation, it’s better than my friends who need to wait for 21 days for the same problem…

  2. 西多 says:

    條 Dymo 好正喎~

  3. terewong says:

    @西多 你喜歡的話,我打幾條出來寄給你啊,你想打什麼字上去 ?

  4. terewong says:

    @Janet 身邊少一部 DC 唔係好自然,依家可以繼續跟手機 eye-fi 了。

  5. 西多 says:

    多謝哂呀 >3<
    我都有呢部機仔,但已經無哂帶。我轉用咗嗰隻有 display 同可以打中文的。
    睇黎睇去,都係傳統呢隻正啲~

  6. One Family says:

    Tere:

    有位小姐想買傻瓜機,但要求有PASM mode. 這部canon如何?

  7. terewong says:

    @onefamily 呢部價位合理,又可以玩埋 EyeFi (SD咭),只係無 panorama 囉,這些機仔都是差不多的,你唔係推薦 SONY DC 的嗎?

  8. One Family says:

    Thanks tere.

    Sony 好有強國feel. 如唔介意,係首選. 但係女仔人家,canon個品牌吸引d.

    有冇你d sample相睇?

  9. sammyaom says:

    Canon既DC係一向頭號選擇, 但近期我又再被sony RX100沖昏緊頭腦.. 但略貴囉…

  10. terewong says:

    @sammyaom 買canon 因為當時佢算最抵玩同埋用到 EyeFi(SD) 咭

  11. kunilam says:

    到我部S100出事,我就系記得你有買過,所以上你個blog睇下,原來你早我成年就有問題,我都要攞去維修了。

  12. terewong says:

    @Kunilam CS 個靚女一見你這個問題就自動波去處理,所以想找多個機會跟她聊聊都不成。

  13. kunilam says:

    今日去左整了,真糸好快,連等飛加埋十五分鐘。

  14. terewong says:

    @kunilam 有無想換過部 GR? 哈,我想把相機交給父親用,自己換部新機玩下。

  15. kunilam says:

    呢部GR有興趣呀,但系DC仔去到七千就貴左D了。反而有朋友推薦Canon EosM , 話抵玩,新firmware 已改善對焦慢問題。

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.