淘寶 – 5頭 Anker USB 充電器

其實對上一次買四頭 ORICO USB 充電器是半年前,老實說還未用上數次,就被 @kunghung 茶毒走去買另一款五頭 Anker USB 充電器 (RMB179)。

這款 Anker 充電器尺寸比起 ORICO 更細小,設計造工更精緻,電力由 30W 提升至 40W。Anker 聲稱充電器運用了自家 PowerIQ 控制最佳輸出電流。同時提供 8A 電流或者獨立 3A 電流,基本上足夠同時替五台手機充電(或同時三台平板電腦),去旅行時使用最好不過。

今天在 Amazon 看到同款  Anker® 40W 5-Port Wall Charger 標價 US$25.99(約HK$200)比起淘寶網旗艦店售價還要低,所以淘寶網甚至旗艦店並不代表是最平宜。

尺寸:信用咭般大小方便攜帶 91x58x26mm, 130g

電源:全球 100-240Volt 適合帶去旅行用

輸出:標準 USB 5V 電壓/共 8A/40W

電線:1.5米電線

配搭起這類 USB 充電器淘寶可以配備多一條便攜伸縮電源線,那麼就更方便。
140714 anker

140714 1405659804386  140714 1405519931611

↑ 同時替五台手機設備充電,去旅行時使用最好不過

You may also like...

15 Responses

  1. Alex Li says:

    唉,又俾你毒到, 香港賣$249

  2. Alex Li says:


    Alex Li:

    唉,又俾你毒到, 香港賣$249, 請告之效果如何,謝!

  3. one family says:

    大大大,其實你一次出門要同一時間差咁多件電子產品?

  4. one family says:

    可以出文啦. 你disable 左個 spam filter?

  5. terewong says:

    @AlexLi 有朋友話晌香港買完返去發現壞,換左又壞,我暫時又沒有什麼問題,或者你 d 毒癮忍等多一陣 😉

  6. terewong says:

    @OneFamily 聽你咁講即刻 disable 左個 spam filter 試下,我去旅行的話,1) 手機 2) 流動電池 3) Sony相片 4) 上網蛋,加起來都四玩具要充電架。

  7. dicky says:

    你用緊Sony邊部相機呀…

  8. BW says:

    圖中的usb線在哪裡買??

  9. DognCat says:

    有d店賣人仔148包郵,會比amazon平. anyway,插蘇可唔可以轉腳? 我用兩腳多.

  10. DognCat says:

    o … 睇真D原來148只係4PORT. @@

  11. terewong says:

    @dicky 我用 Sony RX100M2 喲

  12. terewong says:

    @dogncat 淘寶這款也是兩腳的啊

  13. terewong says:

    @BW 這是其他藍芽耳機產品上的配件,我有介紹過一款 NOKIA 短線也蠻好的

  14. danielxo says:

    想問, 如果插兩部note3 入去…咁個power IQ會係3a – a) note3, 3a – b) note3 , 咁樣?

  15. terewong says:

    @danielxo 係喎,不過我得一個電流計,等我借一個返來試下。

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.